Pubercursus

Deze cursus is geschikt voor honden vanaf ongeveer 6 maanden oud.

Beginnende pubers, en echte pubers. Deze leeftijdsfase wordt ook wel als lastig ervaren. En dat is het ook. Je pup, zoals je hem voorheen kende, verandert.

De puberteit zorgt vaak voor een lach en zeker af en toe ook voor een traan. Dingen waarvan je dacht, dat kan hij/zij, snapt hij/zij, lijken ineens hogere wiskunde voor hem/haar en bakt je puber niets meer van. Loslopen gaat nog steeds Fantastisch, terugkomen als je roept, niet meer zo fantastisch. En dat terwijl je hond dat altijd zo uitmuntend deed. Puberlief begint zich ineens compleet te verliezen in allerhande geurtjes, kan eindeloos aan een grasspriet, muurtje, of lantaarnpaal snuffelen. De hondse social media is ontdekt. Geurtjes van andere honden wordt eindeloos doorheen gescrolled, en hij begint zowaar ook af en toe te posten, lees pootje optillen. Ook teefjes kunnen dit soms doen.

Ze gaan volledig in hun spel met andere honden op, en lijken zich niet te herinneren dat ze nog iemand bij zich hadden, JIJ! Je staat ineens onderaan hun prioriteitenlijstje, als je er überhaupt nog op staat. Je puber is heus niet expres niet aan het luisteren. Hij heeft gewoon ineens hele andere agenda punten dan jij. Hij vindt op dit punt in het leven andere dingen belangrijk dan jij.

Pubercursus-2

Onder invloed van hormonen, gaat er een compleet nieuwe wereld voor hem/haar open. Reuen worden onder invloed van verhoogte aanmaak van testosteron geslachtsrijp. Bij teefjes start de cyclus op, en zal er in de komende maanden de eerste loopsheid zijn opwachting maken. Deze hormoonaanmaak is ontzettend belangrijk voor je hond om fysiek en mentaal uit te groeien tot een gezonde volwassen hond.

Maar het is niet niks. De wereld zoals hij hem kende, is voorgoed veranderd. En dat is heftig, voor jou als eigenaar, maar zo mogelijk nog meer voor je hond. Dit maakt dat veel pubers heen en weer geslingerd kunnen worden tussen zich onzeker voelen, en of overmoedig zijn.
In deze leeftijdsperiode lopen ze vaak in zeven sloten tegelijk ( op een andere manier dan toen ze pup waren) en hebben ze jou als eigenaar nodig om ze door deze lastige fase te leiden en te sturen. Dit vraagt van ons flexibiliteit, stabiliteit, voorspelbaar zijn, sturing en leiding geven, je verwachtingspatroon aanpassen aan wat eerlijk en haalbaar is en vooral je humor niet verliezen ;).

Iedere puber is anders, en samen gaan we aan de slag om in kaart te brengen wat je puber nodig heeft, en wat jij als eigenaar nodig hebt. Samen vinden we dan de gulden middenweg. De oefeningen uit de voorgaande cursussen blijven we herhalen, en zo nodig bijschaven. Nieuwe oefeningen worden toegevoegd om te ondersteunen bij de opvoeding. Welke oefeningen dat zijn, zijn per hond en eigenaar verschillend. Dit hangt af van wat er nodig is.

Een groot onderdeel van deze cursus is het krijgen van kennis over de puberteit. Wat houdt het fysiek gezien precies in, mentaal, maar zeker ook gedragsmatig. We blijven veel oefenen in de omgang met andere honden. Onder invloed van hormonen heeft dit ineens een hele nieuwe dimensie erbij gekregen.

Ook deze cursus bestaat weer uit vijf lessen van een uur, de benodigde trainingsvideo’s en de tussentijdse communicatie per telefoon of app.

De kosten van deze cursus zijn 295 euro

training